Cum tranșăm puiul întreg

pui intreg cu ulei si condimente

Puiul are o carne gustoasă, potrivită pentru numeroase preparate, de la supe și salate la rulade, fripturi și chiar deserturi. În magazine găsim pui gata porționați, astfel că ne putem alege părțile de care avem nevoie pentru un anumit preparat. Totuși, câteodată cumpărăm și pui întreg, fie pentru că nu știm sigur ce vrem să gătim, fie pentru că ni se pare că arată mai bine sau pentru că ni se pare rentabil. Putem găti puiul întreg la cuptor sau îl putem tranșa noi. Dacă ești începător în ale bucătăriei și nu știi de unde să începi cu tranșarea, nu trebuie să-ți faci griji. Nu trebuie să ai cine știe ce cunoștințe de anatomie aviară sau îndemânare de chirurg. Noi îți explicăm, pas cu pas, cum porționezi puiul corect. 

Cum tranșezi puiul întreg

Pentru a prepara mâncăruri gustoase, alege un pui Fragedo. Înainte de a începe tranșarea propriu-zisă, alege un cuțit ascuțit, potrivit pentru tranșare, și un tocător. Atenție, după ce termini de porționat carnea, nu folosi tocătorul pentru legume sau alte ingrediente fără să-l speli! Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:

  1. Scoate puiul fraged din ambalaj și pune-l pe tocător cu pieptul în sus. Începe cu pulpele. Trage de o pulpă astfel încât pielea să se întindă și taie la încheietură. Vei vedea că lama cuțitului alunecă exact pe linia articulației. Ca să desprinzi pulpa, rupe încheietura cu o mișcare hotărâtă. Procedează la fel și cu cealaltă pulpă și pune-le deoparte.
  2. Taie aripile, tot de la încheietura cu trunchiul. Aripile se desprind mai ușor, deci nu presupun vreun mare efort.
  3. Desparte cu atenție pieptul de spate, urmând liniile naturale care despart musculatura și oasele pieptului de partea dorsală. Pune spatele deoparte.
  4. Întoarce pieptul cu partea interioară în sus și taie-l pe jumătate, pe lungime. Trebuie să aplici o lovitură fermă de cuțit pentru a rupe osul care ține cele două jumătăți împreună. Continuă să tai până desprinzi cele două bucăți. 
  5. Am obținut 2 bucăți de piept, pulpe întregi și aripi. Pune pulpele înapoi pe tocător și taie-le în 2. Trebuie să le pui cu partea interioară în sus și să tai ușor la încheietura oaselor. Ai obținut pulpe superioare și inferioare. 
  6. Credeai că am terminat cu aripile? Ei bine, nu. Poate că ai observat că vârfurile lor sunt tari și au o protuberanță tare, care este o rămășiță de deget de la strămoșii lor. Chiar dacă unele restaurante nu îndepărtează aceste porțiuni, ele sunt inestetice și tari, deci inutile. Taie-le pentru ca aripile să rămână frumoase. Acum întoarce-le cu partea interioară în sus și taie-le în 2, de la încheietură. Felicitări, ai reușit să tranșezi puiul corect!

De ce să mănânci carne de pui?

Puiul este un aliment de bază pentru miliarde de oameni și reprezintă o sursă echilibrată de substanțe nutritive. Carnea de înaripate conține:

  • proteine de calitate; 
  • aminoacizi; 
  • grăsimi în cantitate mică;
  • vitamina A;
  • vitamina E;
  • vitamina K;
  • tiamină;
  • riboflavină;
  • niacină:
  • vitaminele B6 și B12;
  • minerale esențiale (calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, seleniu)

Toți acești nutrienți contribuie la sănătatea și funcționarea optimă a organismului. De exemplu, vitamina B6 ajută la formarea moleculelor active din corp, iar zincul este important pentru sistemul imunitar și fertilitatea masculină. 

Ce fel de pui să alegi pentru preparate savuroase

Pe piață există mai multe tipuri de pui, ale căror calități culinare diferă. Gustul, aspectul, textura și modul de gătire depind de rasa păsării, hrana, spațiul disponibil și modul de creștere. Cea mai bună carne de pui se obține în ferme în care animalele sunt crescute cu grijă, în ritmul firesc al dezvoltării lor. De asemenea, condițiile de creștere trebuie să fie excepționale, iar hrana naturală. Puiul Fragedo, de exemplu, îndeplinește toate aceste condiții. Prin urmare, îl poți folosi pentru orice preparat, fără să te îngrijorezi în legătură cu calitățile sale culinare și nutritive.

Rețete delicioase cu carne de pui

Carnea de pui reprezintă un capitol aparte al bucătăriei, unul în care creativitatea coexistă cu simplitatea, iar tradiționalul cu exoticul. Dacă vrei să mănânci un fel de mâncare sănătos, specific țării noastre, trebuie să încerci borșul de pui. Ai nevoie de borș proapsăt, câteva legume și rădăcinoase, ierburi aromatice și pui de calitate superioară. 

Când ți-e poftă de o mâncare consistentă, poți găti piept de pui cu ciuperci. Feliile de piept de pui dezosat și fără piele sunt ideale pentru combinația cu ciupercile proaspete. Smântâna dă unitate și savoare preparatului, iar câteva frunze de pătrunjel și felii de ardei îl fac irezistibil. Fanii bucătăriei italiene se pot bucura de pastele cu pui și legume, un preparat sănătos și apetisant. Bucătarilor începători le recomandăm pieptul de pui cu pesmet, care este consistent și se poate asocia cu garnituri diverse, de la salate la preparate din cartofi, orez sau legume. 

Un pui întreg reprezintă o sursă de carne pentru mai multe feluri de mâncare. Poți folosi spinarea pentru ciorbă, aripile și pulpele pentru ostropel și pieptul pentru șnițel. Pune-ți imaginația la lucru și bucură-te de gătit și de savoarea mâncării!