Secretul frigăruilor perfecte

frigarui

Grad de dificultate: Ușoară 
Durată:  40 min. 
Număr de porții: 3

Acum, spre final de vară, când încă mai poți profita de zilele lungi și însorite pentru a petrece alături de prieteni la un grătar, avem pentru tine rețeta ideală - frigărui de pui. Și nu orice fel de frigărui, căci am descoperit secretul frigăruilor perfecte și ne dorim să ți-l dezvăluim și ție, pentru un preparat delicios și o combinație reușită de carne de pui și legume colorate și apetisante. 

Idei de frigărui sunt o mulțime, însă ți-am pregătit o rețetă de frigărui de pui delicioasă, care le va încânta papilele gustative tuturor iubitorilor de carne de grătar. Mai mult, rețeta este ideală și pentru cei care țin dietă, căci ți-am povestit deja câte calorii are carnea de pui la grătar, iar despre legume nu mai încape vorbă cât sunt de gustoase și sănătoase, preparate la grătar. Acestea fiind spuse, hai să dăm drumul la grătar și să preparăm împreună una dintre cele mai bune rețete de frigărui! 

Ingrediente pentru frigărui de pui 

Din ingredientele din lista de mai jos vei obține 3 porții delicioase de frigărui de pui la grătar, însă poți ajusta cantitățile de ingrediente în funcție de numărul pofticioșilor care dau târcoale grătarului încins. Nu te speria de lungimea listei de ingrediente, căci pe majoritatea cu siguranță le ai deja în bucătărie. Iată de ce vei avea nevoie pentru frigăruile perfecte de pui! 

Ingrediente pentru marinadă

  • 1 lingură de ulei de măsline; 
  • 1 cățel de usturoi pisat; 
  • Zeama de la 1 lămâie; 
  • 1 linguriță de sare grunjoasă; 
  • 1 praf de piper negru proaspăt măcinat; 
  • Fulgi de chilli (opțional) 
  • ½ linguriță de cimbru, oregano sau alte ierburi aromatice (opțional); 
  • ½ linguriță de semințe de coriandru sau alt condiment la alegere (opțional). 

Ingrediente pentru frigărui 

  • 300 g de pulpe de pui dezosate, fără piele Fragedo;  
  • 200 g de dovlecel, tăiat în bucăți mici; 
  • 200 g de vânătă, tăiată în bucăți mici; 
  • 2 ardei grași roșii și 1 ardei gras alb tăiați în bucăți mici; 
  • 1 ceapă mare, tăiată în sferturi și desfăcută în bucăți; 
  • 2 linguri de ulei de măsline; 
  • Sare, după gust. 

Materiale necesare 

  • Bețișoare de frigărui din lemn sau din metal. 

Mod de preparare al frigăruilor de pui perfecte 
Nu știi cum se fac frigăruile? În rândurile următoare vei găsi etapele de preparare ale frigăruilor de pui perfecte, cea mai importantă dintre acestea fiind, desigur, marinarea cărnii de pui. Iată cum poți obține cele mai bune frigărui de pui la grătar: 

  1. Vom începe rețeta de frigărui de pui cu marinarea cărnii, desigur. Așadar, taie pulpele de pui în bucăți mici, de aproximativ 4-5 cm. Pune-le într-un bol și presară pe deasupra sarea, piperul măcinat, usturoiul zdrobit, uleiul de măsline și zeama de lămâie. Noi am adăugat și fulgi de chilli, alături de coriandru măcinat, pentru o aromă mai intensă și ușor picantă. Amestecă bine totul, masând bucățile de carne de pui, încât să se întrepătrundă bine aromele ingredientelor. Acoperă castronul cu o folie alimentară și lasă-l la temperatura din bucătărie, timp de 2 ore, pentru a se marina carnea. Dacă nu cunoșteai secretul frigăruilor perfecte până acum, acesta este! 
  2. Cât timp se marinează carnea, fă-ți timp să sărezi și bucățile de dovlecel și de vânătă. Presară câteva prafuri de sare și lasă legumele într-o sită, deasupra unui castron, pentru a se elimina apa în exces. Apoi zvântă bine bucățile de dovlecel și vânătă, cu ajutorul unor șervete din hârtie absorbantă. Tot acum taie și ardeii în bucăți de circa 4-5 cm și acum ești gata să asamblezi frigăruile cu legume și bucăți suculente de carne de pui. 
  3. Noi am ales să începem și să termină frigăruile de pui cu câte o bucată de ceapă, căci fiind mai tare, aceasta se fixează mai bine pe bețișoarele de frigărui, ajutând restul ingredientelor să stea la locul lor. Prin urmare, adaugă pe fiecare țepușă o bucată de ceapă, una de carne, una de ardei, una de vânătă, una de dovlecel și continuă până când țepușa este suficient de încărcată, urmând să termini cu o bucată de ceapă asamblarea acestora. 
  4. Dacă-ți mai rămân legume, poți asambla țepușele doar cu legume. Nu se va supăra nimeni, căci frigăruile de legume sunt la fel de gustoase, chiar și fără niciun pic de carne! 
  5. Aceste frigărui de pui cu legume pot fi gătite la fel de bine atât pe grătarul din grădină, cât și pe tigaia grill. Înainte de a le așeza pe grătar, acestea se stropesc cu ulei de măsline. În ambele cazuri, fie că vorbim de grătar sau tigaia grill, se va încinge foarte bine suprafața de gătire, înainte de a pune frigăruile. Acestea trebuie să sfârâie în momentul în care sunt puse pe grătar - un alt secret al gătirii frigăruilor perfecte! Frigăruile se vor găti aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte, urmând a fi întoarse de trei ori în total. 
  6. Noi am gătit frigăruile timp de 15 minute, chiar dacă unele persoane doresc să le țină mai mult pe grătar. Timpul de gătire nu ar trebui să depășească 20 de minute, căci frigăruile de pui rumene de jur împrejur sunt cu siguranță gătite suficient. 
  7. Ia frigăruile de pui de pe grătar și lasă-le să se odihnească pentru 5 minute, înainte de a le servi. Poți alege să le servești alături de un delicios pilaf de bulgur, o salată de roșii sau o porție apetisantă de orez. Vor fi un adevărat deliciu culinar! 

Sfaturi pentru cele mai gustoase frigărui de pui cu legume

Acum, la final de rețetă, mai avem pentru tine câteva sfaturi și trucuri utile, pentru a ne asigura că prepari cele mai bune frigărui de pui cu legume. Iată la ce poți apela pentru frigăruile de pui perfecte: 

  • Dacă folosești pentru grătar bețișoare de frigărui din lemn, indicat ar fi să le lași la înmuiat în apă rece, cât timp se marinează carnea. Altfel, acestea riscă să se ardă într-un timp foarte scurt pe grătar, înainte ca frigăruile de pui cu legume să fie gata; 
  • Poți alege să prepari și frigărui din piept de pui cu legume, căci pieptul de pui va necesita un timp mai scurt de marinare în comparație cu pulpele, însă frigăruile din pulpe de pui cu legume sunt o variantă mult mai gustoasă; 
  • Grătarul și tigaia grill sunt cele mai potrivite pentru prepararea frigăruilor, însă poți prepar frigărui de pui și la cuptor, direct pe grilajul din cuptor. Durează aproximativ 15 minute ca ingredientele să se gătească corespunzător la cuptor. Varianta grătarului clasic este, însă, mult mai gustoasă;  
  • Servește frigăruile de pui calde. Cu cât carnea se va răci, cu atât se va întări și va fi mai greu de scos de pe bețele de frigărui; 
  • Pentru obținerea frigăruilor perfecte, îți recomandăm să prepari un ulei aromat din 2 căței de usturoi feliați, 1 legătură de pătrunjel tocată mărunt, 50 ml de ulei de măsline, sare și piper. Pune toate ingredientele într-un blender și vei obține un ulei aromat, într-o nuanță plăcută de verde, cu care să stropești frigăruile de pui cu legume înainte de servire.  

Alte rețete cu pui pe care să le încerci 

O rețetă savuroasă nu vine niciodată singură, mai ales că există atât de multe moduri delicioase de gătire a cărnii de pui, mai ales în combinație cu legume. Înafară de frigărui după rețeta clasică, iată ce ți-am mai pregătit: 

Rețeta de frigărui de pui cu legume devine o joacă de copii, atunci când ai toate ingredientele la îndemână și cunoști secretul frigăruilor perfecte. Ești gata pentru un preparat gustos și colorat? Promitem că va fi un adevărat curcubeu pe cerul gurii!