Coq au vin - faimoasa rețetă franțuzească delicioasă | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Coq au vin - faimoasa rețetă franțuzească delicioasă

Rețetă
Medie
Gata în
100 min.
Porții
6

Bucătăria internațională este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru cele mai delicioase rețete cu carne de pui. De această dată am ales să ne inspirăm din gastronomia bogată a Franței și să-ți aducem în prim plan o rețetă populară a francezilor: coq au vin. În limba română se traduce „cocoș în vin” sau mai sunt persoane care o intitulează „cocovan” în căutările de pe internet.

La origine, coq au vin este o rețetă țărănească, una dintre cele mai vechi din bucătăria franceză. Ea se bucură de popularitate și în țara noastră datorită gustului delicios și bogat în arome, ceea ce ne îndeamnă să-ți prezentăm în rândurile de mai jos cum poți prepara și tu coq au vin după rețeta originală franțuzească. Să bucătărim!

Ingrediente pentru coq au vin

Din ingredientele menționate în lista de mai jos vei obține 6 porții savuroase de coq au vin, însă cantitățile pot fi, desigur, adaptate numărului de membri ai familiei. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru această populară rețetă franțuzească:

  • Amestec de pulpe de pui superioare Fragedo Expert și pulpe de pui inferioare Fragedo Expert
  • 400 ml de vin roșu
  • 250 ml de supă de pasăre
  • 60 ml de coniac
  • 2 linguri de sos de tomate
  • 300 g de ciuperci champignon
  • 250 g de ceapă mică (arpagic)
  • 1-2 morcovi
  • 1 tijă de țelină apio
  • 60 ml de ulei de măsline extravirgin
  • 40 g de unt
  • 1 lingură de făină
  • 100 g de bacon
  • 1 cățel de usturoi mărunțit
  • 1 linguriță de tarhon uscat
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare pentru coq au vin după rețeta franțuzească

Originar de pe plaiurile franțuzești, coq au vin sau cocoșul în vin este o adevărată delicatesă. Și chiar dacă poate părea dificil de preparat, gradul de dificultate al rețetei este unul mediu și poate fi gătită destul de simplu, atâta vreme cât vei urma pașii următori. Iată cum prepari celebra rețetă coq au vin!

  1. Carnea de cocoș bine toaletată se va săra și se va pipera, după gust, apoi se va lăsa deoparte. Cât despre restul ingredientelor, iată ce ai de făcut: curăță și spală bine cepșoarele, apoi curăță, spală și taie rondele țelina și morcovii. Aceste ingrediente vor fi cele care vor da gustul ușor dulceag al preparatului franțuzesc.
  2. Într-o tigaie largă se va adăuga jumătate din cantitatea de ulei și se vor rumeni bine cepșoarele, alături de țelina și de morcovii tăiați rondele. Ulterior se vor adăuga și ciupercile champignon tocate mărunt și se vor căli împreună pentru 5 minute.
  3. Când legumele s-au rumenit, scoate-le într-un castron, acoperă-le și păstrează-le la cald. În aceeași tigaie adaugă și restul de ulei de măsline extravirgin și rumenește, pe rând, pulpele superioare și inferioare de pui sau cocoș. Pe măsură ce acestea se rumenesc și capătă o culoare aurie, se vor scoate într-un castron.
  4. Acum urmează o etapă importantă în prepararea coq au vin după rețeta franțuzească și anume flambarea. Așadar, când bucățile de carne s-au rumenit se vor adăuga toate înapoi în tigaie, se va încinge bine tigaia, se va adăuga coniacul și se vor flamba. Pentru flambare se adaugă în tigaia încinsă tot alcoolul deodată, apoi se aprinde cu un chibrit apropiat de vaporii care se degajă. În aproximativ 30 de secunde, flăcările se vor stinge de la sine.
  5. Odată ce flăcările s-au stins, bucățile de carne flambate se vor pune într-o altă cratiță, în care se va continua gătirea. Într-o tigaie separată se vor adăuga vinul, supa de găină, sosul de roșii, tarhonul, cimbrul și cățelul de usturoi mărunțit, apoi se dau în clocot.
  6. Sosul din tigaie se va turna deasupra cărnii, în cealaltă cratiță. Deja rețeta de coq au vin începe să capete contur! Cratița se va acoperi cu un capac și se va fierbe la foc mic până când bucățile de carne se înmoaie. Circa 30 de minute vor fi suficiente pentru carnea de cumpărat să se frăgezească. Când aceasta s-a înmuiat se vor adăuga legumele gătite la începutul rețetei, alături de zeama pe care au lăsat-o. Acoperă vasul și mai fierbe-le împreună pentru 15 minute.
  7. În timp ce fierbe carnea cu restul ingredientelor, poți prepara baconul. Taie-l în fâșii fine și rumenește-l până ce devine crocant, apoi scoate-l pe o hârtie absorbantă, pentru a îndepărta excesul de grăsime.
  8. Amestecă și untul la temperatura camerei cu făina. Acest amestec este cunoscut sub denumirea de beurre manié și este folosit pentru îngroșarea sosului pentru coq au vin.
  9. Adaugă în cratița în care se gătește carnea fâșiile crocante de bacon. Diluează amestecul cu făină preparat anterior cu câteva linguri din sosul din cratiță, apoi adaugă compoziția peste coq au vin, care fierbe în cratiță. Lasă totul să mai clocotească pentru 2-3 minute, iar la final potrivește gustul de sare și piper.
  10. Servește coq au vin alături de paste, gnocchi cu cartofi, piure de cartofi sau orez. Va avea un gust și o aromă ingredibilă!

Ponturile bucătarului pentru cocoșul în vin roșu

Avem și câteva ponturi utile pentru tine, în așa fel încât să poți prepara cel mai delicios coq au vin după rețeta franțuzească. Iată sugestiile noastre de preparare:

  • Pentru un gust complet, e indicat să achiziționezi un vin sec sau demisec de calitate superioară.
  • Dacă dorești un gust mai intens al cărnii de cocoș, poți lăsa pulpele la macerat în vin, sare și busuioc, timp de 2-3 ore.
  • Pentru un aspect și mai apetisant, poți toca 2 fire de ceapă verde și le poți adăuga peste preparat, la servire.

Alte rețete gustoase pe care să le încerci

Și dacă tot ne-am aventurat, din nou, în gastronomia internațională, mai avem pentru tine câteva rețete pe care îți sugerăm să le încerci:

Aventurează-te și tu în gastronomia franțuzească și prepară un apetisant coq au vin după rețeta clasică. Promitem că toți cei de la masa vor exclama în cor: oh là là!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane