Toamna gastronomică are gust de cartofi dulci la cuptor, dovlecei sotaţi cu usturoi, spanac cremos şi rădăcinoase crocante, dar și de parmezan, nucșoară și boia afumată. Pentru serile în care bucătăria miroase îmbietor și puiul sfârâie în cuptor, ți-am pregătit 6 garnituri pentru pui foarte ușor de gătit și pline de aromele sezonului.
1. Broccoli la cuptor cu usturoi și suc de lămâie
Dacă ai trăit cu impresia că broccoli este un aliment nutritiv, dar fad pentru că se gătește doar la aburi, după această rețetă te vei răzgândi! Se pregătește, la propriu, în 2 timpi și 3 mișcări, iar gustul îi va fi intensificat de lămâia stoarsă la final.
Ingrediente pentru rețeta de broccoli la cuptor cu usturoi și suc de lămâie
- 1 kg broccoli, desfăcut în buchețele
- 3-4 căței de usturoi, curățați și mărunțiți
- 3 linguri ulei de măsline
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru
- 1/4 linguriță de fulgi de ardei iute
- 1 lămâie
Metoda de preparare pentru rețeta de broccoli la cuptor cu usturoi
- Încălzește cuptorul la 200°C.
- Așază buchețelele de broccoli într-un singur strat, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Stropește-le cât mai uniform cu ulei. Adaugă usturoiul și condimentele, apoi amestecă totul cu mâinile sau cu o lingură de lemn.
- Pune tava în cuptor neacoperită, timp de 18-22 de minute sau până când buchețele de broccoli și-au schimbat culoarea sau au marginile coapte. Înainte de a le servi, stropește cu zeama unei lămâi. Dacă vrei ca mâncarea să capete un gust mai exotic, presară deasupra și puţină coajă de lămâie.
2. Varză de Bruxelles cu bacon afumat la tigaie
Secretul acestei rețete este că, după ce ai tras rapid legumele și baconul în tigaie, le mai lași câteva minute în cuptor. Căldura uscată va sublinia aromele ușor lemnoase ale verzei de Bruxelles, păstrându-i miezul moale și suculent, iar frunzulițele crocante.
Ingrediente pentru rețeta de varză de Bruxelles cu bacon afumat
- 600 gr varză de Bruxelles (curățate și tăiate în jumătăți)
- 200 gr bacon afumat felii, tăiat în bucăți de 3-4 cm
- 2 caței de usturoi, zdrobiți
- 1/2 linguriță de boia afumată
- sare și piper, după gust
- oțet balsamic (opțional)
Metoda de preparare a rețetei de varză de Bruxelles cu bacon afumat
- Încălzește cuptorul la 200° C.
- Pe aragaz, pune fâșiile de bacon într-o tigaie antiaderentă cât vasul este încă rece. Ridică treptat temperatura la foc mediu și prăjește baconul 5-6 minute, până devine crocant și uscat. Cu ajutorul unor clești, transferă feliile pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă. Scurge aproape toată grăsimea într-un bol, păstrând doar vreo 4 linguri în tigaie.
- Pune din nou tigaia pe aragaz, la foc mediu. Adaugă usturoiul și varza de Bruxelles, cu jumătatea tăiată în jos. Sotează-le 5-7 minute, fără să amesteci în tigaie, până observi că verzele s-au rumenit și marginile sunt crocante.
- Adaugă paprika afumată, sare și piper, amestecând cu grijă încă 4-5 minute.
- Adaugă bucățile de bacon.
- Pune tigaia, în care acum ai varza de Bruxelles asezonată și baconul rece, la cuptor timp de 5-10 minute, cât să li se omogenizeze temperaturile.
- Înainte de a servi, stropește preparatul cu oțet balsamic.
3. Rețetă clasică de spanac cremos
Spanacul cremos este o mâncare pe cât de simplă, pe atât de economicoasă. Dacă te preocupă risipa de alimente, poți folosi frunze de spanac care dau primele semne de veștejire. Poţi folosi spanac congelat în locul celui proaspăt: îl opăreşti (și apoi scurgi, într-o strecurătoare) înainte de a-l transfera în vasul de gătit.
Ingrediente pentru rețeta clasică de spanac cremos
- 1 kg spanac baby
- 2 linguri de unt
- 1/2 ceapă de mărime medie, tocată mărunt
- 2-3 căței de usturoi, mărunțiți
- 120 ml lapte
- 120 gr cremă de brânză
- 50 ml smântână pentru gătit
- sare
- piper negru, proaspăt râșnit
- un vârf de piper cayenne
- 60 gr Parmezan ras
Metoda de preparare pentru rețeta clasică de spanac cremos
- După ce ai spălat bine frunzele de spanac, pune pe foc un vas mare cu apă și sare. Când dă în clocot, adaugă spanacul și lasă-l să fiarbă, dar nu mai mult de 20-30 de secunde. Scurge-l sau pune-l într-o strecurătoare mare, apoi lasă-l într-un vas cu apă foarte rece. Când s-a răcit suficient, stoarce-l.
- Topește untul într-o tigaie, adaugă ceapa și călește-o 5-6 minute, până devine translucidă. Adaugă usturoiul, continuând să amesteci încă 1 minut.
- Adaugă laptele, smântâna și crema de brânză. Lasă-le să fiarbă, la foc mediu, până când se topește crema de brânză. Condimentează amestecul de lactate cu sare, piper negru și cayenne.
- Cu tigaia încă pe foc, adaugă spanacul în tranșe, împreună cu parmezanul. Amestecă până la omogenizare, apoi servește-l cald.
4. Piure de conopidă cu parmezan
Înlocuiește clasicul piure de cartofi cu varianta lui mai slabă caloric, dar la fel de delicioasă și mai rapid de preparat. Va deveni garnitura preferată a familiei pentru cinele de toamnă.
Ingrediente pentru piure de conopidă cu parmezan
- 1 conopidă mare (1 kg), desfăcută în buchețele
- 2 căței de usturoi, întregi
- 2 linguri de unt
- 100 gr parmezan ras
- 75 ml supă (de pui sau de legume)
- sare, după gust
- un vârf de nucșoară măcinată (opțional)
- 1/2 legătură de verdețuri proaspete (mărar, chives sau cimbru), mărunțite (opțional)
Metoda de preparare pentru rețeta de piure de conopidă cu parmezan
- Într-o oală sau tigaie adâncă, încălzește apa până la punctul de fierbere. Adaugă conopida împreună cu usturoiul. Scoate untul din frigider și lasă-l să ajungă la temperatura camerei.
- Redu focul, acoperă vasul și lasă legumele să fiarbă 15-20 de minute sau până când conopida s-a înmuiat bine. Scurge apa și lasă conopida încă câteva minute într-o strecurătoare.
- Pune conopida, untul, parmezanul, supa și sarea într-un blender sau folosește unul de mână. Mixează-le până obții un piure cu consistență onctuoasă.
- Pentru un plus de savoare, adaugă la final un vârf de nucșoară și verdețurile proaspăt tocate.
5. Dovlecei sotați cu usturoi și parmezan
Această garnitură ușoară și rapidă, în care dovleceii sunt sotaţi în tigaie și asezonați cu usturoi și parmezan proaspăt ras, este ideală pentru serile în care nu ai timp de o rețetă elaborată.
Ingrediente pentru reţeta de dovlecei sotaţi cu usturoi şi parmezan
- 1 lingură ulei de măsline extra-virgin
- 2 căței de usturoi, tocați mărunt
- 3-4 dovlecei mari, tăiați rondele
- 1/2 linguriță oregano uscat
- un vârf de fulgi de ardei iute, zdrobiți
- sare
- 50-80 gr Parmezan ras
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt, tocat
- 1/2 de linguriță de ierburi aromatice uscate (cimbru, busuioc, mărar, tarhon sau măghiran) - opțional
Modalitate de preparare pentru reţeta de dovlecei sotaţi cu usturoi şi parmezan
- Încinge uleiul într-o tigaie mare, pe foc mediu. Adaugă usturoiul și călește-l 30 de secunde.
- Adaugă rondelele de dovlecei și presară-le cu oregano. Lasă-le să se rumenească, 5-6 minute pe fiecare parte. După vreo 10 minute, condimentează totul cu sare, piper și fulgii de ardei iute.
- Adaugă parmezanul ras și pătrunjelul tocat fin. Pentru un plus de savoare, tot acum asezonează dovleceii cu restul de ierburi aromatice. Servește-i cât sunt încă calzi.
6. Cartofi dulci la cuptor, cu feta, ceapă roșie și merișoare uscate
Gusturile brânzei feta, a fructelor uscate și a cepei roșii se armonizează cu dulceața delicată a cartofilor. Această mâncare poate fi servită caldă, scoasă direct din cuptor, însă gustul și aromele rămân la fel de delicioase puse în farfurie la temperatura camerei, ca o garnitură rece. Îi poți pune alături o salată din frunze verzi, îi poți înfășura într-o lipie sau îi poți avea lângă o omletă.
Ingrediente pentru cartofii la cuptor cu feta şi merişoare uscate
- 1 kg cartofi dulci, decojiți și tăiați cuburi
- 1 ceapă roșie mică, tăiată fin
- 2 linguri de ulei de măsline extra-virgin
- Sare, piper negru
- 60 gr merișoare uscate
- 80 gr brânză feta, sfărâmată
- 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat
Ingrediente pentru dressing
- 2 linguri oțet de mere
- 1 lingură muștar de Dijon
- 1 lingură de miere
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
- 1/4 linguriță de boia, dulce sau iute
- 60 ml de ulei de măsline extra-virgin
Modalitate de preparare pentru reţeta de cartofi dulci la cuptor, cu feta, ceapă roșie și merișoare
- Încălzește cuptorul la 200°C. Tapetează o tavă înaltă cu hârtie de copt unsă cu puțin ulei. Pune în ea cartofii tăiați cuburi și ceapa roșie, uleiul de măsline, sarea și piperul. Agită tava sau amestecă legumele cu o lingură, până când sunt acoperite omogen. Aranjează-le într-un singur strat și lasă-le la cuptor 20 de minute, până s-au copt bine. Stinge cuptorul fără să scoți tava.
- Pregătește dressingul cât cartofii sunt încă la cuptor. Amestecă întâi oțetul, muștarul, mierea și condimentele. Adaugă treptat uleiul, amestecând continuu până capătă consistența unei emulsii. Presară piperul și sarea.
- Scoate tava din cuptor și asezonează cartofii cu dressingul, brânza fărâmițată, merișoarele și pătrunjelul tocat. Amestecă cu grija, ca să nu strivești cartofii.
Preparate din carne de pui cu care merită să combini aceste garnituri
Iată câteva rețete cu carne de pui care vor fi pe placul chiar și celor mai mofturoși invitați. Unele sunt un pic mai complicate, altele mai simple, dar toate sunt delicioase:
Gătește-le și bucură-i pe cei din jur cu gusturi și texturi unice!