Foarte rapidă și ușoară, pentru această variantă de rețetă de pui stir-fry (la tigaie) în stil chinezesc poți folosi fie fâșii de piept de pui, fie bucăți de pulpe. Înainte de a fi prăjită și asezonată cu semințele de susan, carnea de pui este trecută printr-un amestec de sos de soia, vin de orez, ghimbir și câteva condimente asiatice. Se servește pe un pat de orez alb, presărat cu ceapă verde tocată mărunt.
Ingrediente pentru rețeta de pui Shanghai
- 450-500 gr pulpe de pui Fragedo, dezosate și fără piele
- 2 linguri sos de soia
- 2.5 linguri vin de orez pentru gătit sau sos Mirin (din magazinele de specialitate)
- 1 1/2 linguriță condimente 5 spices (chinezești)
- 2 linguri zahăr brun
- 3 linguri apă
- 1 lingură ulei vegetal (de susan, avocado sau floarea soarelui)
- 1 bucată (20 gr) ghimbir proaspăt, decojit și mărunțit (sau dat de răzătoare)
- 2-4 căței de usturoi, zdrobiți
- 1 legătură ceapă verde, tăiată
- 1 ardei roșu chili, tocat fin
- 75 gr semințe de susan
Metodă de preparare pentru rețeta de pui Shanghai
- Într-un bol amestecă vinul de orez, sosul de soia, zahărul brun și apa. Lasă-le deoparte.
- Spală și taie pulpele de pui în fâșii sau cuburi, cu dimensiunea de aproximativ 2-3 cm. Pentru un plus de savoare, marinează bucățile de pui în sosul de mai sus, timp de 30-60 de minute.
- Încălzește o tigaie wok neaderentă până începe să fumege. Adaugă uleiul și lasă-l să se încingă timp de 10 secunde, apoi bucățile de pui pe care le amesteci rapid, timp de 3-4 minute, până când carnea se deschide la culoare (devine albă pe interior) sau începe să se rumenească.
- Adaugă ghimbirul ras, usturoiul, partea albă din ceapa verde tăiată, condimentele chinezești și jumătate din ardeiul chili tocat. Continuă să amesteci încă 1-2 minute, până condimentele își potențează aromele.
- Toarnă în tigaie amestecul de sosuri și zahăr. Lasă-l să fiarbă 6-8 minute sau până când lichidul e redus la jumătate, s-a îngroșat și are aproape aspectul unui sirop. Continuă să amesteci.
- Stinge focul și presară deasupra semințele de susan, restul de ceapă verde și de ardei chili. Servește preparatul pe un pat de orez alb gătit la abur. Opțional, poți avea ca garnitură lângă orez fie broccoli, fie varza bok choy.
Rețete similare pe care merită să le încerci
Bucătăria asiatică a câștigat tot mai mulți fani în ultimul timp, așa că nu e de mirare că preparatele lor ne încântă papilele gustative și ne îmbie la gustat și încercat rețete noi. Dacă și tu ești un adept al combinațiilor cu gust asiatic, iată ce mai poți încerca: