Dacă încă nu știai denumirea de piftie de pui, sigur vei recunoaște rețeta de răcitură moldovenească, așa cum mai este denumită această vedetă a tuturor sărbătorilor de iarnă, mult iubită de toți românii!
Pentru că ne apropiem cu pași repezi de Crăciun, iar gospodinele deja își fac listele de cumpărături pentru masa festivă, ne-am gândit să vă venim în ajutor cu o rețetă de piftie de pui foarte ușor de pregătit, dar și foarte gustoasă, care să impresioneze fiecare invitat!
Haideți să vedem cât de ușor și rapid o putem pregăti!
Metoda de preparare pentru rețeta de piftie de pui
- Pentru început, spălăm bine puiul, îl porționăm și îl așezăm într-o oală cu apă rece. Dacă dorești să sari peste această etapă a porționării, poți folosi separat, pulpe și aripioare de pui secționate Fragedo.
- Adăugăm țelina, morcovii, sarea, piperul și frunzele de dafin și le punem cu totul la foc mic.
- Când începe să se adune spumă deasupra, o îndepărtăm cu grijă, cu ajutorul unei linguri sau cu o sită de bucătărie.
- Pentru ca această rețetă de piftie (răcitură) să iasă cât mai limpede și aspectuoasă, e important ca puiul și legumele să nu fiarbă în clocote, ci la foc mic, timp de 2 ore, adunând spuma, de fiecare dată.
- Când legumele au fiert, le scoatem separat, într-un bol și continuăm să fierbem carnea de pui, până când carnea se desprinde de pe oase.
- După ce carnea a fiert, o scoatem din zeama de pui formată, pe care o lăsăm să se răcească, apoi o strecurăm (pentru a o degresa).
- Punem gelatina la hidratat, cu 4-5 linguri de apă rece și se amestecă bine, până se omogenizează.
- Adăugăm cei 3 căței de usturoi pisați în zeama degresată, adăugăm sare și piper, după gust, după care strecurăm din nou zeama, pentru a înlătura bucățile de usturoi și o punem la încălzit, la 50-60 de grade și adăugăm gelatina hidratată, pe care o dizolvăm, amestecând încontinuu.
- Curățăm carnea de pui de pe oase și o tăiem în bucăți mai mici sau mai mari, după preferințe (sau se poate rupe fâșii).
- Folosindu-ne de niște forme de silicon, adăugăm mai întâi legumele, din care putem face orice formă dorim, apoi carnea de pui și zeama de piftie cu gelatina dizolvată și lăsăm la rece, până când se gelifică bine, pentru a putea fi servită cu poftă pe mesele de sărbători!
Secretele unei rețete de piftie perfectă
- Dacă nu ai forme de silicon acasă, poți pur și simplu să folosești niște farfurii mai puțin adânci, pentru a păstra claritatea piftiei.
- Piftia de pui se păstrează la rece, pentru aproximativ 3-4 zile în care o poți consuma cu plăcere.
- Poți folosi frunze de pătrunjel ca decor, pentru un efect mai aspectuos. De asemenea, rondelele de morcov le poți tăia în formă de stea sau floare.
- Cantitatea de usturoi, sare și piper se poate schimba, în funcție de gust. E recomandat să guști din zeama de piftie, înainte să o torni în forme.
Alte rețete simple pe bază de carne de pui, pentru masa de Crăciun
Pentru că sărbătorile se apropie cu pași repezi, îți oferim câteva idei extra de rețete simple foarte ușor de pregătit pentru masa de Crăciun, de care să te bucuri alături de cei dragi: