Cine nu își amintește de minunata mâncare de ficăței de pui la cuptor pe care ne-o pregătea mama în copilărie? Este suficient să închizi ochii și parcă simți din nou gustul delicios și aroma apetisantă. De ce să rămâi cu gândul la acest preparat culinar, când îl poți prepara și tu de fiecare dată când ai poftă?
Ficățeii de pui la cuptor sunt foarte ușor de pregătit, odată ce cunoști câteva trucuri care îți asigură succesul în bucătărie. După aceea nu trebuie decât să îi bagi în cuptor și să aștepți să fie gata. Îi poți prepara simpli, cu ceapă ori sos de roșii. Și pot fi serviți după pofta inimii: cu mămăligă, cartofi piure, cartofi natur sau cu legume sotate. Ai atâtea variante la îndemână, încât inspirația culinară nu te va părăsi niciodată.
Spală și curăță bine ficățeii de pui înainte de a-i găti. Lasă-i să se scurgă bine de apă într-o sită, după care pune-i într-un castron și toarnă un pahar de lapte rece peste ei. Ține-i în bol timp de 15-20 de minute. Dacă te întrebi de ce se țin ficățeii în lapte, află că acest pas are rolul de a le ameliora gustul ușor amărui și de a-i face mai fragezi îmbunătățindu-le astfel considerabil gustul.
Pune din nou ficățeii în strecurătoare și așteaptă timp de cinci minute să se scurgă laptele.
Cât timp se odihnesc ficățeii în lapte, taie ceapa mărunt, curăță cățeii de usturoi și pisează-i.
Pune ulei într-o tavă de cuptor, după care distribuie ceapa pe fundul întregului vas.
Adaugă ficățeii, apoi pune usturoiul pisat, piperul și boiau dulce. Amestecă totul cu atenție.
Introdu tava cu ficăței în cuptor la foc mic, pentru jumătate de oră. Îi poți lăsa încă 5-10 minute dacă ți se pare că nu sunt suficient de gătiți. Între timp mai urmărește să vezi când se rumenesc. Îi mai poți scoate de 2-3 ori din cuptor pentru a-i întoarce cu ajutorul unei linguri ori spatule de lemn.
Adaugă sare, stinge focul și mai amestecă o dată. Presară puțină verdeață la final.
Ficățeii de pui pot fi gătiți la cuptor și cu unt în loc de ulei, pentru o aromă mai sofisticată.
Deși ficățeii de pui sunt gustoși și pregătiți simplu, la cuptor, pot deveni și mai buni, dar și mai hrănitori dacă îi servești alături de garnituri. Poți opta pentru varianta tradițională cu mămăligă și piure de cartofi ori poți încerca și alte variante precum cartofi dulci prăjiți, broccoli înăbușit, piure de mazăre, ciuperci sotate sau orez.
Dacă vrei să faci experimente culinare, poți încerca și o rețetă de ficăței de pui la cuptor cu mere, ceapă și usturoi. Combinația de gusturi este inedită, dar îți va răsplăti pe deplin papilele gustative.
Ficățeii de pui la cuptor nu numai să sunt una dintre cele mai delicioase rețete, dar se numără și printre cele sănătoase. Ficatul de pui este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai sănătoase organe, fiind bogat în vitamina A, vitamina B, proteine, fier și seleniu. Astfel ajută la prevenirea colesterolului, a anemiei, susține sănătatea ochilor, stimulează sistemul imunitar și oferă energie.