Saramura de pui cu roșii coapte, rețeta care va deveni tradiție în familia ta | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Saramura de pui cu roșii coapte, rețeta care va deveni tradiție în familia ta

Rețetă
Simplă
Gata în
50 min.
Porții
4

Oricine poate prepara o saramură de pui delicioasă și aromată dacă are la îndemână rețeta potrivită. Dacă te numeri printre fanii metodei clasice de preparare, doar pe bază de usturoi, atunci cu siguranță te va încânta și noua noastră propunere culinară. Îți sugerăm să adaugi roșii coapte, de preferat de grădină, fiindcă sunt mai suculente și mai aromate, și vei obține o combinație savuroasă.

Rețeta de saramură de pui cu roșii coapte nu îți va răpi din timpul tău mai mult de 50 de minute (cu tot cu preparare), iar la final vei primi și recompensa: o carne fragedă, intens aromată și ușor picantă. Pentru un răsfăț complet, servește alături de mămăligă cremoasă.

Ingrediente pentru saramura de pui

Saramura de pui cu roșii coapte

Metoda de preparare pentru saramura de pui

  1. Pentru început, spală și curăță pulpele de pui, apoi pune-le la fiert cu puțină sare.

  2. Între timp, pregătește restul ingredientelor pentru saramura de pui. Spală roșiile, tamponează-le cu un prosop de hârtie, apoi pune-le la copt pe grill. După aceea decojește și cățeii de usturoi.

  3. Verifică periodic să vezi când este gata carnea de pui, după care scoate pulpele și mai lasă-le puțin la scurs, păstrând pentru mai târziu apa în care le-ai fiert.

  4. Pune uleiul la încins într-o tigaie, apoi lasă pulpele de pui la prăjit. Asigură-te că se rumenesc frumos pe ambele părți.

  5. Cât timp se prăjește carnea, ia roșiile de pe grill și lasă-le puțin la răcit. Apoi decojește-le și toacă-le cubulețe.

  6. Spre final, adaugă roșiile tăiate peste carne, după care pune usturoiul pisat și mai lasă compoziția puțin la foc mic. Pune o jumătate de linguriță de cimbru uscat și o linguriță de boia dulce.

  7. Toarnă supa rămasă de la pui într-un castron încăpător, după care adaugă pulpele și sosul de roșii și usturoi.

Servește saramura de pui cu roșii coapte alături de o mămăliguță caldă.

De unde provine rețeta de saramură de pui?

Saramura este o rețetă cu specific românesc, care poate fi preparată cu diferite tipuri de carne: pui, porc, curcan și pește. În Oltenia este populară rețeta de saramură de pui cu roșii coapte de grădină, în timp ce în Dobrogea predomină varianta culinară cu diferite tipuri de pește (caras, crap, novac, somn, etc). În Moldova sau în Ardeal, saramura se face și cu carne uscată sau afumată.

Secretul unei saramuri perfecte nu stă doar în carnea folosită la rețetă, ci și în ierburile aromate și în condimentele presărate. Cimbrul, foile de dafin, piperul și boiau dulce nu trebuie să lipsească de pe lista de ingrediente pentru a avea parte de o experiență culinară fără cusur.

Saramura reprezenta în vremurile străvechi o metodă de conservare a cărnii. Egiptenii sunt primii care au folosit această metodă pe lângă uscare și confiere.

Trucuri pentru a prepara cea mai bună saramură de pui

Dacă îți dorești să devii un maestru în prepararea celei mai bune saramuri de pui, trebuie să cunoști câteva trucuri culinare.

Carnea de pui trebuie aleasă cu atenție, fiindcă face diferența în orice rețetă. În afară de pulpe inferioare, poți să folosești și pulpe superioare, aripi și piept de pui. Important este să alegi un produs sănătos, sigur și extrem de gustos, așa cum sunt cele Fragedo.

Pentru un plus de savoare, pe lângă roșii, poți să adaugi pe grill și ardei capia. Preparatul va fi mai aromat și va căpăta un gust ușor dulce, însă usturoiul va echilibra perfect savoarea finală.

În Oltenia, saramura de pui se poate servi și cu raci, un tip de ardei cu coaja subțire, cules toamna, care se întinde pe ață și se pune la uscat. Adesea racii se folosesc și la rețete de ciorbe sau supe.

Bucură-te de o rețetă de saramură de pui ca în Oltenia! Cei dragi îți vor cere să o transformi într-o tradiție culinară perfectă pentru zilele de weekend.

Alte rețete similare cu specific românesc pe care să le încerci

Îți e dor de gustul mâncării din copilărie? Atunci cu siguranță nu îți vei dori să te oprești la o singură rețetă, ci vei vrea să testezi și alte rețete ca la mama acasă la fel de gustuoase precum Saramura de pui cu roșii coapte. Iată câteva sugestii:

Ți-am făcut poftă de mâncarea tradițional românească? Atunci nu mai rămâne decât să dai o fugă la piață și să alegi cele mai frumoase și proaspete legume și nu în ultimul rând, cel mai gustos și sănătos pui. Apoi vei avea la îndemână setul perfect de ingrediente pentru a pregăti una dintre cele mai simple și delicioase rețete tradiționale cu pui!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane