„Sosul ragù se prepară în mod tradițional din patru feluri de carne – vită, porc, pasăre și vânat –, călite și fierte îndelung cu legume. Sosul ragù pe care vi-l propun, din două feluri de carne de pui – piept și pulpă – și câteva legume cu gust intens, este ușor de făcut acasă, consistent și va da un gust inegalabil tagliatellelor.” - Chef Marcian Vodnar
Pregătim legumele necesare pentru ragù (în stil brunoise): tăiem morcovul bastonașe subțiri, apoi le tocăm cubulețe mici; tocăm mărunt ceapa și usturoiul; tăiem jumătatea de tulpină de apio și obținem o lingură de cubulețe foarte mici. Este important ca toate legumele să fie tăiate foarte mărunt.
Tocăm la mână carnea de pui (piept și pulpă dezosată), cât mai mărunt.
Într-o tigaie mare călim în puțin ulei legumele și carnea de pui și le lăsăm la înăbușit câteva minute. Adăugăm pulpa de roșii strivită puțin, 200-300ml de apă, sare, piper negru proaspăt zdrobit, cimbru uscat și lăsăm totul la foc foarte mic 2-3 ore, fără capac. Din când în când, amestecăm și mai adăugăm apă. În final, vom obține un sos foarte dens și cu gust intens.
Fierbem tagliatellele 6-7 minute în apă cu sare. Le scurgem și le punem în tigaia în care am pregătit sosul ragù. Amestecăm ușor, astfel încât pastele să absoarbă cât mai mult sos.
Pentru servire, așezăm pastele cu sos într-o farfurie puțin adâncă, le presărăm cu parmezan ras și cimbru uscat.
Notă:
Vesela și tacâmurile care apar în fotografie au fost oferite de Mobexpert.
Castel Huniade – Fetească Neagră, sec
Carnea de pui fragedă este perfectă pentru a absorbi savoarea sosului de roșii și a legumelor. Pentru a elibera această putere e nevoie de un vin roșu cu corp plin și tanini fondanți. Feteasca Neagră din gama Castel Huniade de la Cramele Recaș este un vin fructos ideal pentru acest preparat.