Gulaș de pui – cum gătești cea mai delicioasă rețetă ungurească | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Gulaș de pui – cum gătești cea mai delicioasă rețetă ungurească

Rețetă
Mediu
Gata în
50 min.
Porții
4

Vrei să te delectezi cu un gulaș de pui, dar îți este teamă că vei da greș în bucătărie și că nu îți va ieși ca cel de la restaurant?

Îți împărtășim o rețetă aromată și gustoasă care îți va ieși perfect de fiecare dată fără să depui prea mult efort. Rezultatul va fi o tocăniță apetisantă din carne de pui, cu sos gros din ceapă și roșii, numai bună de servit la prânz ori la cină. Rețeta de gulaș de pui se prepară simplu, nu are nevoie de multe ingrediente și poate fi adaptată în funcție de propriile gusturi. Spre exemplu, poți opta pentru paprika dulce, iute ori afumată, totul depinde de preferințele culinare ale familiei.

Primul pas pentru obținerea celui mai bun gulaș de pui este să adaugi pe lista de cumpărături ingredientele de mai jos. Urmează apoi pașii de preparare și vei avea curând în farfuria ta o mâncare care îți va delecta papilele gustative.

Ingrediente necesare pentru gulaș de pui

  • 500 g de piept de pui dezosat, fără piele Fragedo;
  • o lingură de ulei;
  • o ceapă mare;
  • doi căței de usturoi zdrobiți;
  • o țelină mică;
  • un morcov;
  • un ardei gras verde;
  • o lingură și jumătate de paprika;
  • o conservă de 400 g de roșii;
  • o linguriță de semințe de chimen;
  • pătrunjel verde tocat;
  • sare;
  • smântână pentru servire.

Gulas de pui

Metoda de preparare a rețetei de gulaș de pui

  1. Spală carnea de pui și curăț-o bine, după care tamponează-o cu ajutorul unui prosop absorbant. Taie-o în bucăți grosiere, după care presar-o cu puțină sare.
  2. Pune uleiul la încins într-o tigaie adâncă, apoi pune la prăjit bucățile de pui tăiate. Gătește carnea până devine aurie pe ambele părți, aproximativ 8 minute.
  3. Scoate puiul din tigaie, după care adaugă ceapa, usturoiul, țelina și morcovul tăiate. Gătește legumele timp de 10-12 minute, apoi pune și ardeiul verde și mai ține preparatul pe foc încă 6-8 minute.
  4. Pune din nou carnea de pui în tigaie și adaugă roșiile, apa și condimentele. Ține gulașul de pui la foc mic până când puiul este fiert bine și sosul începe să se îngroașe. Adaugă la final și pătrunjelul tocat mărunt și oprește focul.
  5. Servește preparatul cald alături de o lingură de smântână.

Care este origiunea rețetei de gulaș?

Gulașul reprezintă un simbol culinar al Ungariei, fiind una dintre cele mai apreciate rețete tradiționale de pe meleagurile lor. Rețeta datează din Evul Mediu, când era gătită de păstorul maghiar pe foc deschis, însă aspectul era mai apropiat de o simplă supă de carne prăjită și ceapă decât de sosul gros și aromat din zilele noastre.

Potrivit wikipedia.org, substantivul gulaș este cunoscut în Transilvania și Maramureș și sub forma „guiaș” și este un împrumut din maghiară - gulyas, „văcar”, „păstor”. Prin extidere, inițial, gulyasleves era „supa văcarului”, iar apoi a devenit „gulaș”.

Gulașul este o rețetă cunoscută în culturile gastronomice din întreaga Europă Centrală. Se găsesc variante în Austria: Gulasch auf Wiener Art, în Germania: Gulasch, în Cehia și în Slovacia: gulaș, în Polonia: gulasz.

Gulașul este o tocană preparată din carne de vită sau de vițel, cal, porc, miel sau oaie, sau combinate, însă poate fi făcută și cu carne de pui pentru o variantă mai light. Aproape din nicio rețetă nu lipsesc ingrediente precum paprika, ceapă, roșii, usturoi și chimen, acestea având un rol esențial în obținerea gustului și aromei inconfundabile.

Alte rețete de tocane de pui

Un pasionat de tocană de pui va aprecia întotdeauna și următoarele rețete:

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane