Rețeta de pui saltibocca este rapidă, ușoară și extrem de delicioasă, așa că nu ai cum să nu o îndrăgești de la prima gură. Combinația dintre carnea de pui suculentă, aromată cu salvie, prosciutto și sosul de unt cremos este cu adevărat gustoasă.
În doar 30 de minute, obții o rețetă apetisantă și sănătoasă, care va fi pe placul întregii familii, de la mic la mare. Îți propunem o rețetă italienească foarte ușor de preparat, perfectă pentru zilele când nu ai mult timp la dispoziție ca să gătești.
Iată mai jos de ce ingrediente ai nevoie pentru rețeta de pui saltimbocca și care este metoda de preparare care îți asigură succesul în bucătărie.
Spală, curăță, feliază și bate ușor carnea de pui, după care presară sare și piper pe ambele părți. Pentru fiecare bucată de pui folosește două frunze de salvie și două felii de prosciutto. Întâi pune frunzele de salvie deasupra bucăților de pui, după care înfășoară cele două felii de șuncă, astfel încât să menții pe loc frunzele de salvie.
Pune la încins ulei de măsline într-o tigaie, apoi adaugă și rumenește bucățile de carne pe ambele părți. Spre final, adaugă vinul în tigaie și lasă preparatul să se înăbușe.
Ia recipientul de pe sursa de căldură, după care pune untul și amestecă până când se topește și acoperă toate bucățile de carne. La servire adaugă câte două linguri de sos de unt pe fiecare bucată de carne.
Saltimbocca este un preparat culinar tipic italienesc care își are originile în secolul al XIX-lea, în zona Romei. Însă există și opinii care spun că primii care au preparat-o sunt brescienii. În orașul lombard de la poalele Alpilor este un fel de mâncare numit saltimbocca alla bresciana, care era preparat de la 1800.
În timp, rețeta s-a răspândit în toată Italia și a fost preluată și în țări precum Franța, Elveția și Grecia, fiind extrem de apreciată.
Inițial rețeta cuprindea ca ingredient principal carnea de vițel, însă acum se folosește mai des carnea de pui, fiindcă se gătește mai repede și este mai ușor de găsit.
În limba italiană, „saltimbocca” înseamnă „sari în gură”, adică este atât de apetisant preparatul încât îți va sări direct în gură.
Dacă îți dorești să îmbogățești cu noi arome rețeta de pui saltimbocca, adaugă la prepararea sosului și hribi uscați. De asemenea, pentru momentele festive, poți completa preparatul cu roșii cherry coapte.
Puiul saltimbocca poate fi acompaniat cu succes cu o varietate de garnituri de cartofi (piure, cartofi natur, cartofi wedgesetc.), dar și cu pilaf de orez, orez cu legume, fasole verde la tigaie ori diferite salate (salată cu legume la cuptor, salată cu năut, salată cu ardei copți etc).
Încă o modalitate delicioasă de a servi puiul saltimbocca este mămăliga cu parmezan, o combinație apetisantă între bucătăria românească și cea italienească. Pentru prepararea acestei rețete ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 l de apă, 250 ml de lapte, 160 g de mălai, 45 g de unt, 50 g de parmezan ras, (opțional mai poți să adaugi și la servire), două lingurițe de rozmarin proaspăt tocat (opțional), sare (după gust). Pune apa și laptele la fiert într-un tuci ori alt tip de vas. Adaugă sare. Treptat adaugă mălaiul amestecând periodic pentru a nu se forma cocoloașe. Lasă preparatul la foc mic și acoperă vasul. Continuă să gătești mămăliga timp de 25 - 30 de minute ori până când devine o pastă densă și pufoasă. Amestecă frecvent, ca să nu se lipească de pereții vasului. Atunci când este gata preparatul, ia-l de pe sursa de căldură și adaugă unt și parmezan. Opțional, poți presăra la final și rozmarin proaspăt tocat.
Îți recomandăm să încerci și alte rețete cu pui de pe plaiurile italiene: