Rețeta de pui Tandoori este inspirată din bucătăria indiană și presupune marinarea cărnii într-un mix de iaurt și condimente. În mod tradițional, rețeta este preparată într-un cuptor din argilă, cilindric, numit chiar „tandoori” care se încălzește cu cărbuni sau lemne. Însă, în vremurile moderne, puiul Tandoori poate fi preparat cu succes și într-un cuptor convețional. Rețeta de pui Tandoori este apreciată oriunde în lume grație aromei apetisante și gustului deosebit. Secretul acestui preparat culinar constă în marinada pregătită din iaurt și condimente. Citește în continuare de ce ingrediente ai nevoie și care este metoda de preparare care te ajută să obții una dintre cele mai delicioase mâncăruri de pui.
Spală bine pulpele de pui inferioare, apoi usucă-le cu un prosop de hârtie absorbant. Crestează-le până la os pentru ca aromele condimentelor să pătrundă întreaga bucată de carne.
Amestecă într-un castron mare iaurt, suc de lămâie proaspăt stors, grăunții de usturoi pisați, ghimbir ras, garam masala, turmeric, sare și piper. Pune pulpele de pui în această marinadă și masează-le ușor, insistând în zona tăieturilor. Acoperă castronul și lasă pulpele la marinat în acest amestec timp de 2-3 ore sau peste noapte în frigider, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție.
Încinge cuptorul la 200 grade Celsius. Pulpele de pui pot fi gătite și direct pe grătar sau într-o tigaie grill. Pregătește o tavă pentru copt și pune pulpele de pui în ea, după care introdu-o în cuptor. Lasă carnea de pui la gătit timp de 20 de minute, timp în care o mai poți verifica. Dacă mai este necesar, mai poți ține pulpele până când capătă o culoare arămie.
Puiul Tandoori se servește cald alături de garnitura preferată. La servire mai poți să adaugi și zeamă de lămâie pentru un plus de aromă și un gust fresh.
Puiul Tandoori este o rețetă indiană extrem de apreciată de iubitorii acestei bucătării. Preparatul este gătit într-un cuptor cilindric numit „tandoor”, de unde vine și denumirea preparatului culinar. Un tandoor este un cuptor cilindric din argilă, care se îngroapă parțial în pământ. Fundul acestuia este umplut cu cărbune, iar temperatura din interior poate ajunge până la 250°C. Exteriorul pulpelor devine astfel crocant, iar interiorul este fraged și suculent. Acest tip de cuptor este folosit în India, Turcia, Iran, Pakistan, Afganistan, Myanmar, Bangladesh, dar și în țările central-asiatice.
Cuvântul “tandoor” provine din limba persană, din termenul “tannur”, care derivă din cuvântul babilonian “tinuru” (foc). De aceea se consideră că această rețetă este originară din Persia (Iran) și că de acolo a fost adusă în India și în restul țărilor. Totuși, au fost descoperite dovezi că preparatul exista deja în India. Cuptoare tandoor au fost găsite în orașele antice Harappa si Mohenjodaro, din valea Indusului.
Preparatul a fost popularizat la Moti Mahal în localitatea Daryaganj din New Delhi, la sfârșitul anilor 1940, de către Kundan Lal Jaggi și Kundan Lal Gujral, care erau hinduși punjabi.
Rețeta a început să fie cunoscută și în Statele Unite ale Americii în anii 1960. Spre exemplu, în 1962, Jacqueline Kennedy a mâncat pui tandoori pe un zbor de la Roma la Bombay.
Puiul Tandoori este acompaniat, de regulă, de pâinea indiană naan, care este coaptă în același tip de cuptor tandoor. Totuși, cele două preparate pot fi coapte la fel de bine și într-un cuptor clasic.
Puiul indian poate fi servit cu garnituri precum: cartofi natur sau copți, linte, orez, năut, dar și diferite salate de crudități.
Îți recomandăm să încerci și următoarele rețete ale căror vedete sunt pulpele de pui: