Fâșii de piept de pui auriu într-un sos cremos de smântână și ciuperci, cu un strop de ierburi și parmezan, poate fi cina de seară de care oricine se poate bucura alături de prieteni sau în familie. Escalop de pui cu ciuperci, sos de smântână și vin alb este un preparat delicios, cu un gust desăvârșit, care se prepară ușor și rapid.
Metoda de preparare a escalopului de pui conferă cărnii o frăgezime aparte, fiind mai întâi prăjită rapid și apoi înăbușită în sosul cremos de smântână, vin alb și ciuperci. Servit cu orez, paste, piure de cartofi sau cu piure de conopidă, escalopul de pui este un preparat absolut delicios, perfect pentru cine festive sau în familie.
Făcut în totalitate într-o singură tigaie, escalopul de pui cu ciuperci, sos de smântână și vin alb, poate deveni cina ta elegantă pe care o realizezi în doar 30 de minute.
Pudrează cu făină fiecare bucată de pui și presară pe fiecare parte sare și piper. Topește 15 g de unt într-o tigaie înaltă, antiaderentă, la foc mediu. Adaugă puiul și gătește fiecare parte timp de 2 minute până când devine auriu. Scoate bucățile de pui din tigaie, acoperă-le și păstrează-le la cald.
În aceeași tigaie, adaugă untul rămas. După ce s-a topit pune ciupercile proaspete tăiate fâșii subțiri și gătește-le timp de 4-5 minute, până când încep să devină maronii pe margini.
Adaugă apoi usturoiul dat prin răzătoare, un praf de sare, piper și continuă să le gătești încă un minut până când usturoiul și ciupercile sunt aurii.
Pune vinul peste, nu te speria dacă va clocoti și va face abur! Gătește totul timp de 30 de secunde, până când vinul se evaporă în mare parte și dispare mirosul de alcool.
Se adaugă apoi smântâna, micșorând focul la mediu, și se fierbe 2-3 minute până când lichidul scade și se îngroașă puțin. Presară parmezanul, după care gustă sosul pentru a vedea dacă mai este necesar să adaugi sare și piper.
Introdu bine bucățile de pui în sos și lasă-le să absoarbă aromele timp de 30 de secunde, apoi oprește focul.
Escalopul de pui cu ciuperci, sos de smântână și vin alb se poate servi cu mai multe variante de garnituri:
Se servește fierbinte și se pot presăra ierburi aromatice deasupra.
Numele de „escalop” provine de la termenul franțuzesc „escalope”, care înseamnă „felii subțiri de carne frăgezite”. În limba italiană, ”scaloppini” desemnează același lucru și anume bucată subțire de carne. Escalop de pui cu ciuperci, sos de smântână și vin alb este un preparat plin de savoare care poate fi preparat rapid când ai invitați la masă sau la cină, alături de un pahar de vin alb.