În perioada sezonului rece, când răcelile și alte viroze respiratorii ne dau mari bătăi de cap, nimic nu se compară cu efectele benefice pe care le are supa de pui cu tăiței asupra organismului. De aceea, ar trebui să fie nelipsită mai ales din meniul copiilor, odată ce frigul se instalează.
Se spune că supa de pui cu tăiței scurtează zilele de îmbolnăvire în caz de gripă sau răceală. Și nu e de mirare. Carnea de pui conține un aminoacid numit cisteină, care se eliberează în timpul fierberii și despre care s-a dovedit științific că ajută la fluidificarea mucusului. În plus, lichidul cald contribuie la hidratarea căilor respiratorii, ceea ce ajută la prevenirea inflamației și congestionării (nas înfundat).
Primul pas din rețeta de supă cu pui cu tăiței este să pui apa la fiert într-o oală încăpătoare. Când apa a început să clocotească, adaugă carnea, ceapa și sare.
În timp ce carnea fierbe, aproximativ o oră, se spumează din când în când. Între timp, poți curăța și spăla celalalte legume. Legumele se pun să fiarbă întregi.
Cât timp fierbe supa, poți face tăițeii. Cerne 4 linguri de făină într-un vas și presară sare. Adaugă oul și încorporează făina cu ajutorul mâinilor, până se omogenizează. Aluatul rezultat transferă-l pe o suprafață pe care ai cernut în prealabil puțină făină. Aluatul trebuie să fie elastic și ușor de modelat pentru a putea fi bine întins cu sucitorul. Poți să te oprești din întins atunci când foaia a ajuns la o grosime de 1 mm.
Împăturește foaia de aluat fără să apeși, după care taie cu mișcări rapide și bine definite aluatul în felii subțiri de 2 mm, cu ajutorul unui cuțit foarte ascuțit. Desfășoară imediat tăițeii, pentru că dacă aștepți prea mult vor rămâne lipiți unii de alții.
După ce au fiert, carnea şi legumele se scot din supă. Ceapa şi albitura se dau deoparte. Se taie carnea cubuleţe, morcovii se toacă rondele și se adaugă în supă împreună cu tăițeii. Se mai pune la fiert timp de 5 - 10 minute.
Supa se serveşte cu pătrunjel proaspăt sau cu verdeața care îți place.
Servește supa de pui cu tăiței cât mai caldă, alături de pătrunjel proaspăt tăiat și crutoane de pâine de casă aromatizate cu brânză cheddar.
Pentru a beneficia de un efect mai puternic împotriva răcelilor de sezon, poți presăra turmeric în supa de pui cu tăiței, despre care se spune că este cel mai puternic antiinflamator natural. Efectele curcuminei, substanța minune care se regăsește din belșug în turmeric, sunt comparabile cu cele ale ibuprofenului și aspirinei.