Piept de pui fraged, roșii coapte, brânză mozzarella și ardei gras roșu feliat sunt doar câteva dintre ingredientele care se folosesc pentru a crea unul dintre cele mai apreciate preparate cu iz italian: pizza de casă cu pui.
Acest preparat cu o istorie foarte lungă își are originea în regiunea Campania, din sud-vestul Italiei, unde se află în prezent orașul Napoli. Legenda spune că regele Umberto I al Italiei și soția lui, regina Margherita, se aflau într-un tur al țării. Intrigată de preparatul pe care îl savurau italienii de rând, regina i-a cerut unui brutar să-i pregătească 3 sortimente de pizza. Preparatul care i-a plăcut reginei și care avea să-i poarte numele, Margherita, a fost cel care avea la bază ingredientele steagului italian: roșii, mozzarella și busuioc.
Așadar, dacă ți-am făcut poftă de o pizza de casă cu pui, cu blat pufos și mozzarella delicioasă, care parcă ți se topește în gură, ți-am pregătit o rețetă foarte ușor de preparat.
Primul pas pentru a prepara pizza de casă cu pui este realizarea blatului. Se pune într-un vas făina cernută, se face un spațiu la mijloc, se pune oul, un praf de sare şi laptele călduţ în care s-a topit inițial drojdia.
Se amestecă uşor până se încorporează toată făina, apoi se adaugă uleiul şi apa minerală şi se frământă bine până se formează o compoziție omogenă. Vasul cu aluat se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la crescut 30 de minute. Acesta este trucul pentru un blat de pizza pufos.
Următorul pas este pregătirea puiului. Pieptul de pui se fierbe, se lasă să se răcorească, apoi se taie cubuleţe.
În acest timp în care aluatul stă la crescut, iar pieptul de pui la răcit, se taie roșiile cherry pe jumătate, ardeiul feliuţe și măslinele bucăți. De asemenea, se dă mozzarella prin răzătoare sau se taie felii.
Aluatul gata crescut se împarte în două, după care se întinde fiecare bucată cu un sucitor. Se unge o tavă cu ulei sau se tapetează cu hârtie de copt, se întinde aluatul uniform, apoi se unge cu sos de roșii. Deasupra blatului de pizza se aşază ingredientele.
La final, se presară mozzarella rasă și se ornează cu busuioc sau cu orice alt topping dorești, după care se bagă în cuptorul preîncălzit la 220 - 240 grade Celsius.
Pizza de casă cu pui se servește caldă, cu sos de roșii sau ketchup.
Deși se spune că acest preparat era consumat cu mult timp înainte de vechii egipteni, romani și greci, într-o versiune cu ierburi și ulei asemănătoare cu focaccia de astăzi, locul de naștere pentru pizza pe care o știm cu toții în prezent este regiunea Campania, din sud-vestul Italiei, unde se află orașul Napoli.
Locuitorii din această zonă aveau nevoie de mâncare ieftină, care putea fi consumată rapid. Pizza - un tip de pâine cu diverse garnituri, consumată la orice masă și vândută de vânzătorii ambulanți - a satisfăcut exact această nevoie. Acest tip de pizza consumat de oamenii săracii din Napoli conținea toppingurile gustoase îndrăgite astăzi, cum ar fi roșii, brânză, pește și usturoi.
În prezent, pizza nu mai este considerată un preparat etnic, ea se găsește în majoritatea restaurantelor din toate colțurile lumii, iar rețeta acesteia a cunoscut diferite modificări.
Un lucru e cert, cea mai bună pizza de casă cu pui este cea în care folosești ingrediente de calitate, așa cum este puiul Fragedo hrănit 100% cu cereale din ferme proprii, și în care nu ai uitat să presari un strop de dragoste!