Mâncarea românească gătită la ceaun, alături de cei dragi în jurul focului, nu se compară cu nicio altă experiență culinară autohtonă. Mirosul îmbietor de pui înăbușit cu mirodenii, distracția în aer liber, voia bună și nerăbdarea de a gusta din bucatele atent pregătite reprezintă un cumul de senzații și trăiri cu iz strămoșesc.
Ne simțim mai aproape de natură, mai uniți și mai încărcați de energie pozitivă, dornici să împărtășim plăcerea de a savura o mâncare pe cinste! Astăzi am pregătit pentru tine o rețetă de pui la ceaun cu cimbru și usturoi, un preparat fără pretenții, dar incredibil de gustos, pe placul celor mari și celor mici, deopotrivă.
Mod de preparare
- Pregătește ustensilele și aprinde focul. Vei avea nevoie de un ceaun sau o oală din fontă, pirostrii, tocător de lemn, cuțite, castroane și lingură de lemn.
- Pune uleiul sau untura la încins.
- Spală carnea, șterge-o cu prosoape de hârtie, apoi condimentează bucățile de pui cu sare, piper și paprika sau boia de ardei dulce.
- Adaugă pulpele sau aripioarele pregătite în uleiul încins și lasă-le în ceaun să se rumenească, amestecând ocazional.
- Când sunt gata, adaugă cimbrul, usturoiul feliat sau zdrobit, foile de dafin.
- Toarnă apa sau supa de pui și, opțional, vinul sau berea. Amestecă bine.
- Pune capacul și lasă la înăbușit 15-20 de minute să se întrepătrundă toate aromele.
- Servește alături de mămăliguță, murături, cartofi copți sau piure și mujdei de usturoi. Poftă bună!
Alte rețete de pui cu usturoi
Dacă ți se pare irezistibilă combinația dintre carnea de pui și usturoi, iar aromele românești sunt unele dintre preferatele tale, atunci încearcă și următoarele rețete:
Cum să gătești la ceaun: Sfaturi pentru începători
Dacă nu ești familiarizat cu tehnicile care se practică atunci când se gătește la ceaun, ia aminte la următoarele recomandări:
- Alege lemne uscate pentru foc și așază-le în formă de pătrat. Astfel, căldura va fi distribuită în mod egal pe toată suprafața ceaunului, iar mâncarea se va găti uniform.
- Încearcă să menții focul la o intensitate medie, pentru ca mâncarea să se gătească lent. Astfel, aromele se vor întrepătrunde minunat, iar gustul preparatelor va fi unic!
- Uleiul trebuie să fie încins înainte de a adăuga carnea. În caz contrar, aceasta va fierbe, iar crusta nu va fi crocantă.
- Folosește un ceaun autentic din fontă sau aluminiu. Pentru curățarea acestuia se utilizează apă caldă cu detergent de vase, iar în cazul unor depuneri de grăsime se presară sare pentru a le înmuia. Ceaunul trebuie lăsat la uscat sau șters bine înainte de a fi depozitat, pentru a nu rugini.
- Dacă nu ai pirostrii, poți improviza un grătar pe care să așezi ceaunul.
- După ce mâncarea este gata, mai las-o câteva minute să se odihnească, înainte de servire.
Mâncarea la ceaun este înrădăcinată în tradițiile popoarelor pastorale, delectând de sute de ani oamenii de pretutindeni. Cu o istorie datând din era Evului Mediu sau, probabil, și mai departe în negura timpului, preparatele culinare gătite la foc domol ne încântă și astăzi prin simplitatea lor arhetipală.
Încearcă și tu rețeta noastră de pui la ceaun cu cimbru și usturoi și bucură-te, alături de cei dragi, de prospețimea puiului Fragedo!