Bucătăria turcească este una bogată în gusturi și arome. Ingredientele folosite variază de la o regiune la alta, dar accentul se pune întotdeauna pe produse proaspete, fie că este vorba de carne ori de legume.
Iar dacă vorbim de carne, probabil deja gândul ți-a fugit la kebab. Într-adevăr, este una dintre cele mai populare metode de a pregăti carnea, fie că este vorba de pui, vită ori miel.
În Turcia, kebabul nu este considerat un produs fast-food, cum este la noi. Metodele de preparare pot varia, de la acele delicioase frigărui din carne tocată, ce nu pot lipsi de la niciun grătar, până la cele gătite în tigaie.
Rețeta pe care te invităm să o încerci este inspirată de beyti kebab, un fel de mâncare turcesc constând în frigărui de carne tocată de vită sau miel, gătite la grătar și servite învelite în lipii, cu sos de roșii și iaurt.
Este perfectă pentru acele zile când ai poftă de un kebab, mult mai sănătoasă decât variantă fast-food și destul de ușor de preparat. Să începem!
Poți servi acest preparat fără niciun fel de garnitură, simplu, dar se potrivește foarte bine și cu un delicios pilaf de bulgur cu legume. Rețeta este asemănătoare cu cea de pilaf de orez, doar că se prepară mult mai repede.
Pentru două porții vei avea nevoie cam de 125 de grame de bulgur, 1 cană de apă sau supă, o jumătate de ceapă, ardeiul rămas de la rețeta cu pui, o roșie, 1 cățel de usturoi, 50 ml de bulion, ulei de măsline și condimente după gust.
Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se călesc în ulei de măsline; se adaugă ardeii tocați mărunt și roșiile date pe răzătoare. Când s-au înmuiat, se adaugă bulgurul, apa și bulionul, se condimentează totul și se mai lasă pe foc pentru aproximativ 10 minute. Se gătește la foc mic, în tigaie acoperită cu capac.
După 10 minute, se oprește focul, se amestecă pilaful bine și se mai lasă în tigaia acoperită pentru încă 10 minute. Înainte de servire se amestecă bine cu o furculiță.
În loc de pulpe dezosate, poți folosi și piept de pui. Atenție însă la timpul de gătire, pentru că altfel carnea se va usca prea mult.
Mai poți folosi și carne tocată de pui. În acest caz, călești ceapa și ardeiul și le combini cu carnea tocată. Din acest amestec vei face un fel de chiftele lunguiețe pe care fie le gătești în tigaie, fie pe grătar, iar apoi le înfășori strâns în lipii.
Pe lângă faptul că este delicioasă, rețeta de pui în stil turcesc de mai sus este și sănătoasă. Nu este însă singura de acest fel pe care Transavia ți-a pregătit-o. Iată alte câteva rețete cu carne de pui pe care ar trebui să le încerci:
Nu uita să împărtășești rețetele și cu prietenii tăi.