Rețeta de pui umplut la cuptor poate suna drept una complicată, însă nu este deloc așa, iar rezultatul final te va surprinde cu aspectul elegant și aromele minunate. Un preparat demn de o masă festivă, puiul umplut este, pe de altă parte, o modalitate excelentă de a găti într-un timp scurt pentru toți invitații.
Mod de preparare
- Spală, curăță și șterge bine puiul cu prosoape de hârtie. Condimentează-l cu sare, piper și semințe de chimen la interior.
- Taie lămâia în două și stoarce zeama, apoi unge puiul peste tot cu aceasta. Cojilor găsește-le un loc prin cavitatea puiului și îndeasă-le bine.
- Acum poți condimenta puiul cu sare și piper la exterior, apoi unge bine cu ulei peste tot.
- Lasă deoparte puiul (la rece) și pregătește umplutura. Spală și curăță ficățeii, apoi pune-i la scurs într-o strecurătoare. Porționează-i în bucăți potrivite.
- Spală și toacă ceapa mărunt. Pune-o la călit într-o tigaie adâncă, la foc mediu spre mic. Acoper-o cu un capac și amestecă din când în când, timp de 5-6 minute.
- Când ceapa s-a înmuiat, adaugă ficățeii și amestecă fără a-i sfărâma, apoi pune capacul și lasă-i 10 minute, având grijă să nu se prindă.
- Îndepărtează capacul și lasă mâncarea să scadă. Când începe să sfârâie, stinge focul și potrivește de sare și piper. Separat, fierbe două ouă tari.
- Cât timp ficățeii cu ceapă se răcesc, îndepărtează coaja de la feliile de pâine și scaldă miezul în lapte rece. Stoarce ușor și fărâmițează totul într-un castron.
- Mărunțește ficățeii de pui și ouăle fierte, taie usturoiul felii subțiri și adaugă totul peste miezul de pâine.
- Sparge ouăle rămase întregi peste amestec și condimentează totul cu sare, piper, boia dulce, rozmarin și nucșoară. Toacă și frunzele de pătrunjel și adaugă-le în compoziția din castron. Amestecă până la omogenizare.
Umplerea puiului și coacere
- Desprinde întâi pielea pieptului, îndesând ușor compoziția cu ajutorul unei lingurițe. Avansează treptat și cu grijă, mergând înspre laterale și pulpe.
- Umple o parte a puiului, apoi ocupă-te de cealaltă parte, fără să rupi pielea.
- Din loc în loc, adaugă feliile de măr și boabele de struguri.
- Presează puiul și la exterior, pentru ca umplutura să ajungă peste tot uniform.
- Dacă este cazul, folosește câteva scobitori pentru a ține umplutura în loc sau leagă zonele periferice cu ață alimentară.
- Așază puiul umplut într-o tavă adâncă, eventual deasupra unui grătar, dacă ai la îndemână.
- Toarnă două căni de apă caldă în tavă și dă totul la cuptorul preîncălzit la 200°C, timp de aproximativ o oră. Verifică să vezi dacă totul este în regulă.
- Pentru rumenire, mărește temperatura la 220°C și mai lasă puiul 10-15 minute. Când este gata, stinge cuptorul și lasă carnea la odihnit un sfert de oră.
- Pentru servire, tranșează puiul începând de la piept. Masa poate fi acompaniată de piureuri de legume și salate asortate sau murături. Poftă bună!
Trucuri pentru prepararea puiului umplut
- Poți pune puiul umplut în tavă, deasupra unui pat de legume, care să completeze cu succes rețeta. Spre exemplu, poți tăia rondele de morcovi și praz, fâșii de ardei, cuburi sau felii de zucchini, roșii, ceapă, cartofi sau ciuperci. Nu uita de câțiva căței de usturoi și fire proaspete de verdețuri (salvie, cimbru, rozmarin).
- Dacă ți se pare prea multă umplutură, amestecă totul în afară de ouăle crude, apoi separă mixul în două cantități egale și adaugă un singur ou bătut în una din cele două jumătăți. Umple puiul conform etapelor următoare, iar restul umpluturii poate fi încălzită și servită pe post de garnitură.
Alte rețete similare pe care să le încerci
Gătirea unei fripturi te salvează adesea când ești în criză de timp și trebuie să primești musafiri la prânz sau cină. Puiul la cuptor este savuros, iar garniturile pot fi de multe tipuri și poți improviza fără probleme. Dacă vrei să încerci și alte rețete delicioase, iată care sunt acestea:
Încearcă rețeta noastră de pui umplut la cuptor și bucură-te cu întreaga familie de prospețimea puiului Fragedo!