Pui toscan în sos alb: Rețeta pas cu pas | Transavia
Cine suntem
Cine suntemPovestea NoastrăExportLanțul de producțiePentru comunitateNoutățiLucrează cu noi

Pui toscan în sos alb: Rețeta pas cu pas

Rețetă
Simplă
Gata în
40 min.
Porții
4

Bucătăria italiană este recunoscută pentru preparatele ei delicioase și simple, pe care le știe toată lumea, însă astăzi am pregătit pentru tine o rețetă tradițională de pui toscan în sos alb. Aromat cu ierburi și parfumate roșii uscate, sosul alb învăluie bucățile de pui fraged, lăsând în urmă amintirea unei amiezi toscane printre chiparoși și dealuri străvezii acoperite de viță de vie.

Despre bucătăria toscană

Bucătăria toscană se bazează pe tradiții și arome locale, cultivate de-a lungul veacurilor în această regiune liniștită, însorită și pitorească. Aici parcă timpul stă în loc, iar mâncarea este mereu la fel de bună și tihnită precum un apus domol peste dealurile din zare.

Rețetele toscane sunt simple la bază, fiind inspirate, adesea, din gastronomia țărănească („cucina povera”), cu o lungă istorie presărată cu suișuri și coborâșuri, asemeni peisajelor din jur. Cunoscuți în Italia și sub denumirea de „mangiafagioli” (mâncători de fasole), toscanii nu gătesc pentru plăcerea ochilor, ci din pasiune pentru gust.

Cu toate că turismul a provocat marii chefi să reinterpreteze meniurile simple în adevărate experiențe Michelin, se poate observa în continuare predominanța ingredientelor sănătoase, proaspete și ușor de pregătit, precum șunca și brânzeturile, peștele, uleiul de măsline și vinurile alese.

O altă caracteristică a gastronomiei toscane este inventivitatea. Deși accentul este pus pe alimentele locale, de sezon, sau tradiționale, rețetele diferă de la o zonă la alta, iar monotonia este exclusă!

În general, mesele în familie se compun din gustări reci (bruschette, salamuri tradiționale, tarte aperitiv), felul întâi (paste sau supe cremoase din legume), felul doi (pește sau carne cu garnitură), iar la final desert (fructe, înghețată, prăjituri și biscuiți de casă). Băuturile specifice care însoțesc orice festin sunt vinurile roșii (Chianti), cafeaua, lichiorul (Amaro) sau brandy (Grappa).

Zilele toscane încep cu răsfăț, micul dejun fiind compus, de obicei, din produse de patiserie, sucuri de fructe, pâine cu gemuri sau cereale cu lapte, acompaniate de cafea sau cappucino.

Ingrediente pentru 4 porții

  • 500 g piept de pui sau pulpe de pui
  • 200 ml smântână pentru gătit
  • 2 linguri ulei de măsline sau unt
  • 2 legături de pătrunjel
  • 100 g de spanac proaspăt
  • 80 g de roșii uscate
  • 3 căței de usturoi răzuiți sau feliați mărunt
  • Boia dulce sau iute, piper, sare, rozmarin, după gust
  • Opțional: amestec de verdețuri italienești, după gust
  • Parmezan răzuit sau lapte, pentru reglarea consistenței sosului

Mod de preparare pui toscan în sos alb

  1. Spală, curăță și porționează carnea după plac, apoi condimenteaz-o cu amestecul de condimente (boia, piper, sare, rozmarin). Dacă ai timp, lasă carnea la frigider timp de câteva ore pentru a se marina (în acest caz, vei amesteca uleiul de măsline sau untul alături de condimente).
  2. Spală și taie spanacul, iar roșiile uscate taie-le fâșii subțiri.
  3. Încinge într-o tigaie uleiul de măsline sau untul (în cazul în care ai pus carnea la marinat, încinge doar tigaia) și rumenește bine bucățile de pui. Focul trebuie să fie mediu spre mare. Asigură-te că bucățile de pui se gătesc uniform pe toate părțile.
  4. Scoate din tigaie carnea după ce s-a pătruns și las-o deoparte. În uleiul rămas, călește usturoiul la foc mic, apoi stinge totul cu smântâna lichidă și lasă aromele să se întrepătrundă timp de aproximativ 15 minute, amestecând ocazional pentru a nu se prinde.
  5. Condimentează sosul cu o linguriță de amestec italienesc de verdețuri, dacă ai la îndemână prin casă.
  6. Adaugă spanacul și roșiile uscate și lasă-le 2-3 minute pe foc.
  7. Când totul este gata, adaugă bucățile de carne peste sos. Dacă acesta s-a îngroșat prea tare, mai poți turna lapte (sau apă) până ce capătă consistența dorită. Dacă ți se pare că nu este destul de dens, adaugă parmezan ras.
  8. Presară pătrunjel proaspăt tocat pe deasupra și servește alături de paste, orez, cartofi sau alte legume la cuptor. Poftă bună!

Trucuri pentru prepararea acestei rețete

  • Sosul alb se poate personaliza după plac, adăugând ciuperci sau capere odată cu usturoiul.
  • În locul spanacului proaspăt, se poate folosi spanac congelat, dar ai grijă să fie cu frunza întreagă, și nu tocat, căci va avea un aspect mai frumos.
  • Roșiile uscate pot fi făcute în casă, ambalate pur și simplu, sau conservate în ulei. Toate variantele sunt potrivite, dar ține cont de cantitatea de sare pe care o au, pentru că, de obicei, sunt destul de sărate.
  • Dacă preferi mai multe legume în rețetă, poți adăuga mazăre, fasole verde sau dovlecei.

Alte rețete cu sos alb pe care le poți încerca

Încearcă rețeta noastră de pui toscan în sos alb pentru un prânz pe cinste alături de cei dragi și bucurați-vă împreună de prospețimea puiului Fragedo!

POFTĂ BUNĂ!

TRANSAVIA
Povestea noastrăIstoria noastrăFamilia TransaviaPasiunea pentru calitateLucrează cu noi
PORTOFOLIU
FragedoPapane