Rețeta de pui cu curry în stil indian sau Murgh Kari, în limba nativă, este alegerea ideală dacă îți dorești un prânz condimentat, plin de arome și cu un gust deosebit. „Kari” vine din limba tamilă și înseamnă „sos”, fiind termenul de bază de la care englezii, pe vremea colonialismului britanic din India, s-au inspirat când au inventat cunoscuta denumire de „curry”.
Acum, preparatul este celebru în toată lumea, iar gustul inconfundabil este pe măsura așteptărilor. Condimentele orientale, ușor picante, se combină cu puiul fraged și laptele răcoritor de cocos, iar sosul de roșii complimentează armonios deliciul culinar.
Mod de preparare pui cu curry în stil indian
- Amestecă și omogenizează toate ingredientele pentru marinată.
- Spală, curăță și porționează după plac pieptul de pui. Unge bine bucățile de carne cu sosul aromat și lasă-le la marinat pentru o jumătate de oră, în frigider.
- Încinge într-o tigaie adâncă o lingură de ulei sau unt și călește ceapa și usturoiul până când capătă o nuanță aurie.
- Adaugă pieptul de pui și lasă-l câteva minute să se pătrundă. Amestecă din când în când.
- Când s-a rumenit ușor, toarnă peste acesta sosul de roșii și laptele de cocos.
- Adaugă batonul de scorțișoară, cuișoarele, anasonul și boabele de cardamom. Condimentează cu sare și piper după gust.
- Fierbe totul până când carnea este gătită, aproximativ 20 de minute.
- La final, presară coriandru sau pătrunjel proaspăt. Servește cu orez sau pâine naan. Poftă bună!
Trucuri pentru preparare
- Poți prepara chiar tu curry, pentru a avea acest mix la îndemână și a echilibra aromele în funcție de preferințe. Printre ingredientele obișnuite, se numără piperul, cuișoarele, scorțișoara, curcuma, muștarul, turmericul, nucșoara, dafinul, coriandrul, paprika sau chili. Toate condimentele se usucă într-o tigaie, pe rând, la foc potrivit, timp de câteva secunde. Apoi toate se dau printr-o râșniță și se amestecă până la omogenizare.
- Rețeta poate fi completată și cu o linguriță de garam masala, un alt mix de condimente orientale, care poate fi obținut, de asemenea, acasă. Deși este asemănător cu curry, raportul de ingrediente și unele mirodenii diferă, cel din urmă fiind, de obicei, mai puțin picant.
Beneficiile consumului de alimente picante
Pe lângă aromele intense care ne bucură papilele gustative, condimentele picante, precum turmeric, usturoi, ghimbir, curcuma, chili, dar și variantele mai dulci, ca scorțișoara, cuișoarele sau nucșoara, au numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele:
- Accelerează metabolismul și te ajută să menții greutatea sub control;
- Ameliorează inflamația din corp, favorizând sănătatea inimii și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare;
- Îmbunătățesc circulația sângelui, având un aport mare de vitamina A și C;
- Multe dintre ele, inclusiv amestecul de curry, au proprietăți anticancerigene;
- Oferă un boost de energie și un somn odihnitor;
- Cresc nivelul de endorfine și dau o stare de bine;
- Facilitează respirația și desfundă nasul;
- Au efect antimicrobian și ajută la combaterea bolilor infecțioase.
Alte rețete picante pe care trebuie să le încerci
Dacă ești un împătimit al senzațiilor tari pe cerul gurii, cu siguranță iubești mâncarea picantă, savuroasă și plină de mirodenii. Fie că preferi aromele autohtone, mexicane sau orientale, printre altele, există câte o rețetă potrivită pentru fiecare gust! Iată ce mai poți încerca:
Pregătește rețeta noastră de pui cu curry în stil indian și bucură-te, alături de cei dragi, de un prânz pe cinste și de prospețimea sortimentelor de pui Fragedo!